Ένα νέο bug έκανε την εμφάνισή του

AdminSSOFTWARELeave a Comment

Ακόμη ένας επικίνδυνος ιός στην ασφάλεια των υπολογιστών ανακάλυψαν ερευνητές, η οποία όπως προειδοποιούν θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές, εφαρμογές αλλά και υπηρεσίες.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, εξαιτίας της φύσης της συγκεκριμένου ιού είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος.

«Πολλοί είναι οι ειδικοί που προσπαθούν να καταλήξουν εάν πρόκειται για μία καταστροφική κατάσταση ή αν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο», δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο καθηγητής Άλαν Γουντγουόρντ του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC, μηχανικοί της Google σε συνεργασία με την Red Hat (αμερικανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη προϊόντων ανοιχτού κώδικα), ανέπτυξαν ένα patch (διορθωτικό) για την επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε η ομάδα της Google εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο ο ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης προκειμένου να επηρεάσει είτε κάποιον υπολογιστή, ένα ρούτερ για το Ίντερνετ, είτε κάποια άλλη συνδεδεμένη συσκευή.

Το ψεγάδι (bug) βρέθηκε στην glibc – μία βιβλιοθήκη ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

«Δεν πρόκειται για ένα καταστροφικό σενάριο», δήλωσε ο ερευνητής της Red Hat, Κένεθ Γουάιτ. «Ωστόσο είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πως πολλές υπηρεσίες πιθανόν έρθουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κάποιος χάκερ να χρησιμοποιήσει τον κώδικα για να προσβάλλει τα συστήματα τους».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένας γνωστός κώδικας επίθεσης που να χρησιμοποιεί αυτός ο ιος, είναι «σχεδόν σίγουρο» ότι χάκερ θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή «τρύπα».

Ωστόσο, η Google υποστηρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να εκμεταλλευτεί κάποιος αυτόν τον ιό, παρά το γεγονός ότι οι μηχανικοί της κατάφεραν να το κάνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *