Πως να επιλέξετε μνήμη RAM

AdminSHOW TOLeave a Comment

Είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του Η/Υ. Ο ρόλος της μνήμης RAM είναι σχετικά απλός, αποτελεί το χώρο που αποθηκεύονται τα δεδομένα πριν αναλάβει την επεξεργασία τους ο CPU. Πιο συγκεκριμένα, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM – random access memory) αποτελεί ένα μέσο προσωρινής αποθήκευσης δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η μνήμη τυχαίας προσπέλασης επιτρέπει στα δεδομένα να διαβαστούν (read) και να γραφτούν (write) περίπου με την ίδια ταχύτητα, ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία βρίσκονται στη μνήμη.
Σήμερα, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης λαμβάνει τη μορφή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η μνήμη RAM συνήθως συνδέεται με πτητικούς τύπους μνήμης (DRAM), τύπους δηλαδή όπου οι αποθηκευμένες πληροφορίες χάνονται μόλις αφαιρείται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. H δυναμική μνήμη RAM (DRAM) αποτελείται από εκατομμύρια πυκνωτές και αποθηκεύει κάθε bit ως φορτίο σε ένα από αυτούς τους μικροσκοπικούς πυκνωτές, o οποίοι όμως μπορούν να διατηρήσουν το φορτίο τους μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Οι μνήμες που συναντάμε σήμερα στους υπολογιστές φέρουν τα αρχικά DDR SDRAM (Double data rate synchronous dynamic random-access memory) και συχνά αναφερόμαστε σε αυτές απλώς ως DDR (π.χ DDR4, DDR3).

Μέγεθος

Το μέγεθος της μνήμης RAM είναι ένα απο τα πιο κυριότερα χαρακτηριστικά της και αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την αγορά μια μνήμης.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το μέγεθος της μνήμης RAM, αποτελεί απλά τον αποθηκευτικό χώρο που θα είναι διαθέσιμος για την προσωρινή αποθήκευση δεδομένων πριν την επεξεργασία τους από τον επεξεργαστή.

Το κύριο ερώτημα, όμως, που σχετίζεται με το μέγεθος της μνήμης RAM είναι το πόσο είναι αρκετό. Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Αν το συστημά σας βλέπετε ότι συνεχώς χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό της μνήμης σας, αυτό σημαίνει πως χρειαζεστε αναβάθμιση. Αν όμως ενδιαφέρεστε για την αγορά ενός νέου συστήματος, η προσωπικές μου προτάσεις είναι οι εξής:

  • Για σύστημα γραφείου (εφαρμογές γραφείου και σερφαρισμά στο διαδίκτυο) 4GΒ είναι αρκετά με 8GΒ να είναι η ιδανική περίπτωση αν υπάρχει χρηματικό περιθώριο.
  • Για Gaming σύστημα 8GB είναι ιδανικά με τα 12 έως 16GB να προσφέρουν μια παραπάνω άνεση στα προγράμματα που μπορείτε να έχετε ανοιχτά συγχρόνως.
  • Για High End σύστημα (streaming, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και βίντεο) τα 16GB είναι το προτεινόμενο μέγεθος με τα 32GB ή ακόμη και τα 64Gb να έχουν κάτι να προσφέρουν, αν το budget το επιτρέπει.
    Γενικώς, όμως, πρέπει να σημειωθεί πως μετά από ένα σημείο η προσθήκη περισσότερης μνήμης δεν προσφέρει τίποτα στην απόδοση, αφού ήδη το σύστημα έχει όση μνήμη χρειάζεται για την απροβλιμάτιστη λειτουργία του.

Ταχύτητα

Η ταχύτητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που πολλές φορές μας επηρεάζει περισσότερο από όσο θα έπρεπε στην επιλογή της κατάλληλης μνήμης για το σύστημά μας. Φυσικά και η ταχύτητα της μνήμης είναι σημαντική, άλλα πολλές φορές με τις μεγαλύτερες ταχύτητες έρχονται και μεγαλύτερα timings, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να επηρεάζονται ελάχιστα. Ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό της μνήμης RAM, το οποίο επιτρέπει την συμβατότητα μνημών υψηλότερης ταχύτητας σε παλαιότερα συστήματα, είναι η δυνατότητά της να λειτουργεί σε συχνότητες μικρότερες από την ταχύτητα που προτείνει ο κατασκευαστής.

Dual/ Triple/ Quad Channel

Η μνήμη πολλαπλών καναλιών είναι μια τεχνολογία που αυξάνει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της μνήμης DRAM και του συστήματος, με την προσθήκη περισσότερων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ τους. Θεωρητικά ο ρυθμός δεδομένων πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των καναλιών. Δηλαδή δύο μνήμες που λειτουργούν σε dual channel διάταξη μεταφέρουν δεδομένα με ταχύτητα διπλάσια από οτι θα μετέφερε η μια μνήμη αν δούλευε μόνη της. Η Dual Channel τεχνολογία δεν πρέπει να μπερδεύεται με την τεχνολογία double data rate (DDR).

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι μνήμες είναι ένα «ιδιαιτερο» εξάρτημα ως προς τη συμβατότητα. Πιο συγκεκριμένα αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε την συγκεκριμένη τεχνολογία ενδείκνυται να χρησιμοποιείτε ακριβώς τα ίδια μοντέλα μνήμης. Αν για παράδειγμα επιχειρήσετε να χρησιμοποιείσετε μια μνήμη των 1600MHz και μια των 1333MHz και οι δύο μνήμες θα λειτουργούν με την ταχύτητα της πιο αργής.

Timings και CAS Latency

Ένα στοιχείο που πολύ συχνά συναντάμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας μνήμης RAM είναι τα λεγόμενα Timings. Μπορεί για παράδειγμα να έχετε συναντήσει το εξής: Μνήμη Ram 10-11-10-30. Αν δε θέλετε να γνωρίζεται πολλές τεχνικές λεπτομέριες, απλά σημειώστε πως όσο μικρότεροι είναι αυτοί οι αριθμοί τόσο το καλύτερο.

Αυτά είναι κάποια βασικά στοιχεία για να επιλέξετε την μνήμη ram που σας χρειάζεται και είναι συμβατή με τον υπολογιστή σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *